Eftersom intresset att sjunga med i Florakören är stort ordnas det insjungningar i början av varje hösttermin och vårtermin.

 

Hur går en insjungning till?

Alla som är intresserade av att sjunga med i kören är hjärtligt välkomna till ett insjungningstillfälle. Vid insjungningen testas bl.a. röstomfång, tonträffning samt förmåga att sjunga i kvartett. Varje sångare får också sjunga en valfri kort sång/visa där vi får höra din röst.

Insjungingen sker i körens övningslokal tillsammans med musiknämnden (som består av några ordinarie körmedlemmar som alla själv någon gång sjungit in i kören) samt dirigenten, och pågår i ca 5-10 minuter. För att undvika att det blir onödigt lång väntan kan alla intresserade anmäla sitt intresse på förhand och få en bestämd tid för insjungning. Meddela gärna ifall du får förhinder och inte kan dyka upp trots anmälan. Resultaten från insjungningen skickas via mail i regel efter att musiknämnden hört alla sjunga. En komplett lista över intagna publiceras också på körens facebook-sida ifall tillåtelse för publicering av namn getts.

 

Vad skall jag välja för sång?

Välj en sång som du känner dig säker på och som framhäver din egen röst på bästa möjliga sätt. Traditionella och enkla visor (t.ex. Vem kan Segla förutan vind) har genom åren varit populära sångval. Mycket vibrato samt glissando kan passa en solosångare, men tänk på att det sällan är önskvärt i en kör. Då du sjunger din sång fäster musiknämnden vikt vid renheten samt vilken stämma du skulle passa i.

 

Vad krävs av en sångare i Florakören?

För att upprätthålla körens goda rykte vill vi att alla som deltar gör det aktivt. Körövningar ordnas varje tisdag kl. 18.00-21.00. En eller två gånger per termin ordnas det även övningshelger (fredag kväll och lördag). Konserter ordnas alltid en till två gånger per termin, och i dem förväntas alla sångare delta. För att få delta i en konsert krävs det att du varit på minst 75% av övningarna.

 

Måste jag kunna läsa noter?

Det finns inget krav på att kunna läsa noter för att få sjunga i Florakören. Däremot underlättar det avsevärt för din egen del om noter är bekanta sedan tidigare eftersom många stycken vi sjunger kan vara rätt komplicerade.

 

Till sist

Florakören övar inför och uppträder på konserter, reser runt världen på turnéer och har roligt både själv, tillsammans med broderkören Brahe Djäknar och ofta också med andra studentkörer. Vi är ett gäng glada människor som gillar att umgås med varandra, och därför är det heller inget under att många livslånga vänskapsband och även flera äktenskap knutits i körsammanhang. Kören är ett intensivt socialt sammanhang som ger dig oerhört mycket, men också förutsätter att du själv är beredd att ge din tid för det.

Kom också ihåg att det inte behöver betyda att du saknar sångröst ifall du inte kommer in i kören på första försöket. Behovet av nya sångare till olika stämmor varierar från år till år och antalet sångare som tas in anpassas till detta. Ge i sådana fall inte upp, utan fortsätt sjunga och kom igen nästa år! Insjungningen är alltså inget Idols-tillfälle med elaka kritiker - det är inget att vara rädd för, så tveka inte att komma och sjunga in!

 

Insjungningar ordnas nästa gång i början av höstterminen 2024, hoppas vi ses!

Välkommen!

Vid frågor, kontakta oss på flora(a)abo.fi