Juhlavuosi

Florakören viettää 80-vuotisjuhliaan! 

 

Juhlakonsertti järjestetään 18.5.24 klo. 15 Turun konserttitalossa, ja sen teemana on Turvasatama. Lisäksi juhlallisuuksiin kuuluvat juhlaillallinen, sävellyskilpailu sekä juhlakiertue. 

80-vuotisjuhlakonsertti on Hanna Kronqvistin ensimmäin juhlakonsertti Florakörenin johtajana. Kuoro odottaa innolla saavansa sukeltaa ohjelmiston maailmaan ja toteuttaa unohtumattoman konserttikokonaisuuden. 

 

Teema

Kun juhlavuoden suunnittelu syksyllä 2022 aloitettiin, kiteytyi teemaksi monien keskusteluiden jälkeen Turvasatama. Halusimme käsitellä meille tärkeältä tuntuvaa aihetta joka olisi tärkeä myös maailmantilanteen kannalta. Mietinnässä olivat muun muassa sanat rauha ja yhteisöllisyys sekä haasteet, yksinäisyys ja rohkeus. Mutta kun sana “turvasatama” nousi esiin toisessa asiayhteydessä, palaset loksahtivat paikoilleen. Teeman kautta kysymme, kuinka me ihmiset nykypäivänä löydämme fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia turvasatamia. Sanana Turvasatama herättää ajatuksia myös vastuustamme maailmaa ja luontoa kohtaan. Minkälainen tunne turvasatama on? Entä minkälainen paikka se on? Mitä turvasatama tarkoittaa pakeneville ihmisille ja eläimille? Siinä muutamia näkökulmia, joita aiomme käsitellä juhlakonsertissamme. Siksi halusimme järjestää sävellyskilpailun, sekä tilata konserttia varten uusia sävellyksiä, jotka käsittelevät teemaa eri näkökulmista. 

 

Sävellyskilpailu

Keväällä 2023 julistettu sävellyskilpailu herätti sekä kansallisesti että kansainvälisesti suurta kiinnostusta. Turvasatama-teemaa oli mahdollista käyttää sävellysten pohjana, minkä suuri osa säveltäjistä tekikin. Tuomaristo valitsi voittajan 60 teoksesta, jotka tulivat 8 eri maasta. 

 

 

Tuomaristo perusteli päätöstään myöntään ensimmäinen palkinto Robert Ruoholan teokselle näin:

He puhuvat hiljaisella äänellä on sekä innovatiivinen että taidokas, ammattilaistasoinen sävellystyö. Teoksen rakenne on monimutkainen mutta samalla minimalistinen, ja Ruohola käyttää useita erilaisia modernin musiikin elementtejä luodessaan äänimaisemia ja tunnelmia. Tekstin käyttö on erinomaista. Tuomaristo oli yksimielinen päätöksessään julistaa Ruoholan teos kilpailun voittajaksi.

 

Tilausteokset

Tilausteosten säveltäjiksi valittiin Ulrika Emmanuelsson, Tytti Arola ja Alex Freeman. He kaikki ovat mielenkiintoisia mutta tyyliltään erilaisia säveltäjiä, jotka innostuneesti ottivat vastaan haasteen käsitellä juhlakonsertin teemaa musiikissaan. Ulrika Emmanuelsson on moninkertaisesti palkittu ruotsalainen säveltäjä och kuoronjohtaja, jonka Florakören tapasi vieraillessaan Linköpingissä syksyllä 2022. Tytti Arola on suomalainen äänitaiteilija ja säveltäjä, joka on kiinnostunut musiikista moniaistillisena ilmiönä. Amerikkalais-suomalainen Alex Freeman on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen mielenkiintoisimmista kuoromusiikin säveltäjistä, jonka sävelkieli kommunikoi kuulijan kanssa monella tasolla.